Indien u uw dekbed voor langere tijd wilt opbergen (bijv. de helft van uw 4-seizoenen dekbed) kunt u dit het beste doen in een katoenen hoes. Deze hoes “ademt” goed, de wol of dons en veren blijven in goede staat. Luchtig inpakken is het beste, dons en veren kunnen dan niet beschadigen. In afgesloten plastic kan de vulling “stikken”.
Vlekken
op uw dekbed zijn lastig zelf te behandelen; Het worden snel kringen. Wilt u toch iets doen aan bloedvlekken, dan kunt u de vlek deppen met lauw water met een scheutje amonia. Ditzelfde geldt voor urinevlekken. Koffie- en theevlekken kunt u proberen te deppen met biotex, maar ook hier is het ontstaan van kringen een groot risico.
In zijn algemeenheid geldt dat vlekken beter door de professionele reiniger behandeld kunnen worden.
Wanneer het dekbed natgewassen kan worden (donzen dekbedden en sommige wollen dekbedden) gaan deze vlekken er vaak wel uit. Wanneer het dekbed alleen chemisch gereinigd kan worden zijn vlekken van kattenurine een probleem. Het is dan moeilijk om de penetrante lucht geheel op te lossen. Hygiënisch is het dekbed na reiniging weliswaar schoon.
Een dekbed gevuld met zijde kan het beste chemisch gereinigd worden. De veerkracht en isolatie blijft dan optimaal. Wel moeten wij bij dekbedden gevuld met zijde aantekenen dat deze door gebruik snel hun veerkracht kunnen verliezen. Ook dekbedden gevuld met paardenhaar, kasjmier en kameelhaar kunnen het beste chemisch gereinigd. Het isolatievermogen blijft dan behouden.
Tegenwoordig zijn er wollen dekbedden die aangeven dat het gewassen kan worden. In de praktijk blijkt dat dit wassen niet geschikt is in de huishoudwasmachine. Deze is daar niet optimaal voor uitgerust met zijn programma’s. De professionele reiniger heeft wél wasmachines met speciale programma’s (o.a. de zogenaamde lanadol-methode) waardoor ook deze wollen dekbedden natgewassen kunnen worden, zonder veerkracht en isolatie te verliezen.
Hoewel op het label staat dat een donzen dekbed gewassen kan worden raden wij het toch af om het dekbed zelf te wassen. Vaak is de huishoudwasmachine beperkt wat betreft de inhoud. Ook zult u met speciale zeep de dons moeten wassen. Daarnaast is het drogen een groot probleem. Veel drogers kunnen dit niet aan; En ook het advies met de tennisballen in de droger lost het probleem niet op. Het resultaat is dat de vulling te lang nat blijft en volledig in elkaar gaat klitten (en gaat stinken!). Alleen de professionele reiniger kan dit nog herstellen.
Ieder mens verliest ’s nachts 0,5 tot 1,5 gram huidschilfers waarmee de huisstofmijt zicht voedt. Deze houden zich graag op in dekbedden, kussens, gordijnen etc. Veel mensen zijn al allergisch voor deze huisstofmijt. Na het professioneel laten reinigen is deze huisstofmijt verwijderd.
Wij adviseren om één maal per jaar uw dekbed te laten reinigen. Zeker voor de katoenen of satijnen tijk is het goed dat deze regelmatig gereinigd wordt om slijtage te voorkomen. U houdt op deze manier uw dekbed langer “als nieuw”.
Over het algemeen kan een wollen dekbed niet worden natgewassen. De wollen vulling is zorgvuldig gekaard waardoor alle vezels mooi in één richting liggen. Wanneer de wolvezel in aanraking met water komt zal deze vezel opzwellen en in elkaar gaan klitten. Wanneer de wol gedroogd wordt trekken de vezels nog verder samen waardoor de wol gaat krimpen en erg stug wordt. De wol is dan onherstelbaar beschadigd. Met chemisch reinigen (of stomen in de volksmond) wordt de wol gereinigd in een chemisch reinigingsmiddel welke absoluut veilig is voor de wol. Het kan niet krimpen of stug worden. Bovendien blijft ook de gezuiverde lanoline onaangetast.
Tijdens uw nachtrust verliest u veel vocht. Maar liefst een kwart tot een halve liter vocht. Hierdoor klitten de donsveertjes of de wol samen, waardoor na verloop van tijd het isolatievermogen van uw dekbed vermindert. Het professioneel laten reinigen zorgt ervoor dat de oude veerkracht en warmte isolatie weer herstelt.