Veelgestelde vragen over stomen
Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Heeft u een andere vraag, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Heeft u een andere vraag, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers, die wij dagelijks in huis verliezen. De huisstofmijt houdt zich graag op in dekbedden, matrassen, kussens en gordijnen. Veel mensen zijn allergisch voor deze huisstofmijt. Na het professioneel laten reinigen van uw kleding en woningtextiel is deze huisstofmijt verwijderd.
Met name moderne, technisch hoogstaande stoffen kunnen niet chemisch gereinigd worden. Deze stoffen worden vaak gebruikt in outdoor en skikleding. Stoffen met ademende eigenschappen waarbij het transpiratievocht van binnenuit wel afgevoerd moet kunnen worden. Deze stoffen kunnen meestal niet chemisch gereinigd worden: Dit heeft met de kunststoffen en zachtmakers te maken die in deze stoffen zijn verwerkt. Meestal kunststof coatings aan de binnenkant van de stof of met kunststof afgeplakte naden. Om deze stoffen op de juiste manier te reinigen gebruiken wij speciale ‘lanadol’ wasmachines. Met water en aangepaste zepen en oplosmiddelen wordt uw kledingstuk weer mooi en schoon. Ook bij deze behandeling is het mogelijk om een extra water- en vuilafstotend behandeling te geven.
Thuis beschikt u over een moderne apparatuur met een veelheid aan programma’s voor het wassen en drogen van bijna al uw textiel. Het lijkt zo logisch wanneer het etiket aangeeft dat het in de wasmachine gewassen mag worden. Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke Het lijkt zo logisch wanneer het e etiket aangeeft dat het in de machine mag gewassen. Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke stoffen zoals wol, mohair, linnen, zijde en viscose. Deze materialen hebben als eigenschap dat het lichaamsvocht goed opneemt. Wanneer deze kwetsbare materialen met water in de (huishoud)wasmachine worden gewassen kan er onnodige kreukvorming en vervilting ontstaan. De stomerij maakt gebruik van mildere en ruimere wasmachines en speciale zepen waardoor het kledingstuk ook na het wassen in water mooi blijft.
Oeps, een vlek? Niet aankomen! Vlekverwijdering is een vak apart! Wanneer men een vlek ontdekt op de kleding of woningtextiel is men geneigd hier zelf iets snel aan te doen. Echter, meestal werkt dit averechts! De vlek wordt groter, dringt dieper in de vezel, er ontstaat een nieuwe kring of de stof wordt lichter door het wrijven.. En helaas bestaan er nog steeds geen wondermiddeltjes, zelfs niet Grootmoeders Tips! Dus doe geen pogingen om de vlek te verwijderen. Probeer hoogstens te voorkomen dat de vlek verder uitloopt: droog deppen met een schone doek. Dan snel naar de stomerij: deze zal met de juiste oplosmiddelen en machines de vlek netjes kunnen verwijderen. Zo zijn o.a. vet-, smeer- en olijfolie vlekken meestal geen probleem voor ons.
Zodra er een vlek ontstaan is geven wij het advies om deze te laten drogen of hooguit licht te deppen ( ‘kloppen’) met lauwwarm water; Vooral niet te nat maken. Vervolgens naar de stomerij gaan!
Het wasetiket wordt door de leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat er een verkeerde reinigingsmethode wordt toegepast. Indien er geen wasetiket aanwezig is, is dit voor ons geen probleem; Wij hebben specialistische kennis van alle materialen en kunnen vaststellen uit welke grondstof uw stoomgoed bestaat (wol, katoen of kunstvezels etc.). Ook kunnen wij onderzoeken of een stof veredeld is door verving, bedrukking en dergelijke. Wij analyseren uw stoomgoed en passen daarna de juiste reinigingsmethode toe.
Natuurlijk staan wij in voor ons vakmanschap. Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers NETEX, de branchevereniging voor textielreinigers. Tevens beschikken wij over het Netex Milieucertificaat en het Totaal
Kwaliteitscertificaat. Dit betekent een extra garantie dat wij werken volgens strikte normen voor kwaliteit, hygiëne, arbeidsomstandigheden en milieuzorg. Ook gebruiken wij de leveringsvoorwaarden, die Netex samen met de Consumentenbond heeft opgesteld. Indien u een klacht heeft zijn deze leveringsvoorwaarden een leidraad voor ons. Wij zullen er alles aan doen om het niet zover te laten komen, maar voor klachtenbehandeling zijn wij aangesloten bij OKB (technische beoordeling door Onafhankelijke Klachten Beoordeling) en bij de Geschillencommissie Textielreiniging (onafhankelijke geschillencommissie).
Natuurlijk doen wij onze uiterste best om alle vlekken te verwijderen. Vlekken worden van te voren beoordeeld, vervolgens met het juiste oplosmiddel behandeld en gereinigd. Wanneer de vlek er niet uit is na de reiniging wordt het procédé herhaald. Meestal geeft het dan wel een goed eindresultaat. Soms lukt het ons helaas niet, ondanks al onze inspanningen, om een vlek geheel te verwijderen.
Nee, integendeel: regelmatig laten reinigen van uw kledingstuk voorkomt slijtage. Juist het vuil dat (te lang) in de stof blijft veroorzaakt slijtage.
Stoomgoed kan heel soms krimpen tijdens de professionele reiniging. Er kan dan sprake zijn van een relaxatiekrimp tot maximaal 3%. Bij wassen in water is dit risico voor met name natuurlijke materialen (wol, zijde, linnen, viscose en katoen) echter veel groter!
Door een professionele behandeling van het artikel wordt de levensduur van het kledingstuk en woningtextiel verlengd. Het gereinigde artikel is weer als nieuw, zonder enig verlies van de oorspronkelijke kwaliteit. Zo beschouwd is professionele textielreiniging al een duurzame activiteit: het artikel gaat langer mee of krijgt een tweede leven! Maar ook het reinigingsproces zelf is duurzaam. Door toepassing van moderne technieken en machines wordt voorkomen dat oplosmiddelen in het milieu (water en/of lucht) terechtkomen. Ook wordt steeds gezocht naar milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare oplosmiddelen die in het reinigingsproces de gewenste kwaliteit leveren.
Voor het reinigen is “stomen” niet de juiste benaming; Dit moet eigenlijk chemisch reinigen zijn. Het chemisch reinigen gebeurt in gesloten machines, te vergelijken met een soort grote wasmachines. Het vuil en de vlekken worden verwijderd met zeep en een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is zacht van aard en beschermt kwetsbare materialen waardoor de stof niet gaat krimpen of vervilten. Stoom wordt alleen gebruikt bij de afwerking: het strijken en persen.
Indien u uw dekbed voor langere tijd wilt opbergen (bijv. de helft van uw 4-seizoenen dekbed) kunt u dit het beste doen in een katoenen hoes. Deze hoes “ademt” goed, de wol of dons en veren blijven in goede staat. Luchtig inpakken is het beste, dons en veren kunnen dan niet beschadigen. In afgesloten plastic kan de vulling “stikken”.
Vlekken
op uw dekbed zijn lastig zelf te behandelen; Het worden snel kringen. Wilt u toch iets doen aan bloedvlekken, dan kunt u de vlek deppen met lauw water met een scheutje amonia. Ditzelfde geldt voor urinevlekken. Koffie- en theevlekken kunt u proberen te deppen met biotex, maar ook hier is het ontstaan van kringen een groot risico.
In zijn algemeenheid geldt dat vlekken beter door de professionele reiniger behandeld kunnen worden.
Wanneer het dekbed natgewassen kan worden (donzen dekbedden en sommige wollen dekbedden) gaan deze vlekken er vaak wel uit. Wanneer het dekbed alleen chemisch gereinigd kan worden zijn vlekken van kattenurine een probleem. Het is dan moeilijk om de penetrante lucht geheel op te lossen. Hygiënisch is het dekbed na reiniging weliswaar schoon.
Een dekbed gevuld met zijde kan het beste chemisch gereinigd worden. De veerkracht en isolatie blijft dan optimaal. Wel moeten wij bij dekbedden gevuld met zijde aantekenen dat deze door gebruik snel hun veerkracht kunnen verliezen. Ook dekbedden gevuld met paardenhaar, kasjmier en kameelhaar kunnen het beste chemisch gereinigd. Het isolatievermogen blijft dan behouden.
Tegenwoordig zijn er wollen dekbedden die aangeven dat het gewassen kan worden. In de praktijk blijkt dat dit wassen niet geschikt is in de huishoudwasmachine. Deze is daar niet optimaal voor uitgerust met zijn programma’s. De professionele reiniger heeft wél wasmachines met speciale programma’s (o.a. de zogenaamde lanadol-methode) waardoor ook deze wollen dekbedden natgewassen kunnen worden, zonder veerkracht en isolatie te verliezen.
Hoewel op het label staat dat een donzen dekbed gewassen kan worden raden wij het toch af om het dekbed zelf te wassen. Vaak is de huishoudwasmachine beperkt wat betreft de inhoud. Ook zult u met speciale zeep de dons moeten wassen. Daarnaast is het drogen een groot probleem. Veel drogers kunnen dit niet aan; En ook het advies met de tennisballen in de droger lost het probleem niet op. Het resultaat is dat de vulling te lang nat blijft en volledig in elkaar gaat klitten (en gaat stinken!). Alleen de professionele reiniger kan dit nog herstellen.
Ieder mens verliest ’s nachts 0,5 tot 1,5 gram huidschilfers waarmee de huisstofmijt zicht voedt. Deze houden zich graag op in dekbedden, kussens, gordijnen etc. Veel mensen zijn al allergisch voor deze huisstofmijt. Na het professioneel laten reinigen is deze huisstofmijt verwijderd.
Wij adviseren om één maal per jaar uw dekbed te laten reinigen. Zeker voor de katoenen of satijnen tijk is het goed dat deze regelmatig gereinigd wordt om slijtage te voorkomen. U houdt op deze manier uw dekbed langer “als nieuw”.
Over het algemeen kan een wollen dekbed niet worden natgewassen. De wollen vulling is zorgvuldig gekaard waardoor alle vezels mooi in één richting liggen. Wanneer de wolvezel in aanraking met water komt zal deze vezel opzwellen en in elkaar gaan klitten. Wanneer de wol gedroogd wordt trekken de vezels nog verder samen waardoor de wol gaat krimpen en erg stug wordt. De wol is dan onherstelbaar beschadigd. Met chemisch reinigen (of stomen in de volksmond) wordt de wol gereinigd in een chemisch reinigingsmiddel welke absoluut veilig is voor de wol. Het kan niet krimpen of stug worden. Bovendien blijft ook de gezuiverde lanoline onaangetast.
Tijdens uw nachtrust verliest u veel vocht. Maar liefst een kwart tot een halve liter vocht. Hierdoor klitten de donsveertjes of de wol samen, waardoor na verloop van tijd het isolatievermogen van uw dekbed vermindert. Het professioneel laten reinigen zorgt ervoor dat de oude veerkracht en warmte isolatie weer herstelt.
Vlekken op uw dekbed zijn lastig zelf te behandelen; Het worden snel kringen. Wilt u toch iets doen aan bloedvlekken, dan kunt u de vlek deppen met lauw water met een scheutje amonia. Ditzelfde geldt voor urinevlekken. Koffie- en theevlekken kunt u proberen te deppen met biotex, maar ook hier is het ontstaan van kringen een groot risico.In zijn algemeenheid geldt dat vlekken beter door de professionele reiniger behandeld kunnen worden.
Goede uitleg en goed geholpen: kortom prima dienstverlening. Bankhoezen zijn heel goed gereinigd.
Gordijnen laten stomen….resultaat is fantastisch..niet gekrompen en ook vet vlekken zijn door extra behandeling verdwenen. Communicatie verliep helder en de afspraken werden nagekomen. Een dikke pluim voor dit bedrijf!!
Gordijnen laten stomen….resultaat is fantastisch..niet gekrompen en ook vet vlekken zijn door extra behandeling verdwenen. Communicatie verliep helder en de afspraken werden nagekomen. Een dikke pluim voor dit bedrijf!!